Conversion of a 15th Century Barn in Noyers France.

We are excited to have recently completed designs for the conversion of a 15th century barn into a residence in the historic town of Noyers France in the Burgundy region.

Given that Noyers retains important urban history, we worked to keep the exterior of the structure as-is. As a barn there are minimal wall openings beyond the access doors. We responded to this criteria by proposing a set of skylights that will be located to minimize views from surrounding streets. The 2 story interior spaces were then arranged around daily and seasonal sun studies (modeled and computer simulated) from the skylight above.

The walls are composed of 600mm (2ft) thick stone, roof trusses are hand-hewn tree trunks and roofing is ceramic tile. Interior dimensions are roughly 6,100 mm (20ft) wide by 12,200 mm (40ft) long by 7,600 mm (25ft) tall. The ground floor will include a kitchen with a cast in place concrete island and counters, built in seating and a half bath. The second floor will be accessed via a new winder beech wood stair leading to a set of sleeping lofts spanning the existing beams. The lofts are designed as suspended platforms and located to allow light from the large skylight to reach the ground floor.

Thermal conditioning will be a combination of hydronic radiant heating below stone pavers with strategically located rigid insulation within the roof and portions of the walls. Select areas of the interior stone walls will remain exposed to absorb and radiate heat. Access doors and a single window opening will receive new operable tilt and turn casements. The large arched opening will receive a new bi-folding door with wood and glass panels that can be opened during larger gatherings, and in conjunction with the operable skylight will provide generous ventilate on warm summer days.

 

  • Conversion of 15th Century Barn in Noyers France into Residence Nearing Completion
    Conversion of 15th Century Barn in Noyers France into Residence Nearing Completion
  • Big bungalow’s attic to second floor conversion complete
    Big bungalow’s attic to second floor conversion complete
  • Leaning toward the main entrance, new handrails for Timberline Lodge are ready for winter.
    Leaning toward the main entrance, new handrails for Timberline Lodge are ready for winter.
  • Mid-20th Century House Renovation
    Mid-20th Century House Renovation

Leave a Reply